Welkom op het

KPN Blog

Recent online

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?

Hinkelen, knikkeren of touwtjespringen, Had jij vroeger ook zoveel plezier op het schoolplein? Tegenwoordig is het beeld van het gemiddelde schoolplein heel wat veranderd. We kijken er niet meer raar van op als kinderen van 11 jaar rondlopen met de nieuwste smartphones. In 2010 had al bijna elk kind op de middelbare school een mobiele telefoon. Wanneer je als ouder eenmaal hebt besloten dat jouw kind een mobieltje krijgt, volgen er vele vragen. Welk toestel is geschikt? Prepaid of een abonnement? Moet er internet op? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en geven we je een aantal tips.

‘Maar iederéén heeft een smartphone.’
Moet je er als ouder aan toegeven wanneer je kind beweert dat de hele klas al een mobieltje heeft? Dit is in elk geval een goed moment om het gesprek met je zoon of dochter aan te gaan. Waar heeft hij de telefoon voor nodig? Bellen, whatsappen of muziek luisteren? Of is de telefoon juist bedoeld om bereikbaar te zijn in noodgevallen? Bespreek van tevoren met elkaar waar de telefoon voor gebruikt gaat worden en hoe je er samen voor gaat zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen. Dit maakt de zoektocht naar de juiste telefoon een stuk gemakkelijker. Waarschijnlijk zal die oude Nokia, die jij nog ergens in de la hebt liggen niet heel erg in de smaak vallen…

Toestelkeuze

Bij de keuze voor een toestel is het verstandig om te kijken naar waar het mobieltje voor gebruikt zal worden. Een kind dat zijn telefoon veelal voor spelletjes gebruikt moet een mobieltje hebben met een iets groter geheugen, terwijl een zoon of dochter die graag foto’s maakt misschien meer heeft aan een scherpe camera. Verder wil je waarschijnlijk niet direct de allerduurste en nieuwste smartphone aanschaffen voor je kind. We hebben daarom een aantal suggesties voor je op een rij gezet.

De Samsung Galaxy Young: dit toestel is onderdeel van de populaire Galaxy-lijn waarvan de nieuwste Galaxy S5 het vlaggenschip is. De Galaxy Young is een mooie smartphone voor beginners en verkrijgbaar voor prepaid SIM-kaarten vanaf ongeveer 80 euro.

LG G2 Mini: het merk LG draait goed mee in de markt voor smartphones. De LG werkt met hetzelfde besturingssysteem als de Samsung-telefoons en maakt dus gebruik van Android. De LG G2 Mini is klein en handzaam en daarom prima geschikt als eerste smartphone.

Apple iPhone 4S: we kunnen er niet omheen, Apple is een van de meest aansprekende merken op de smartphonemarkt. De toestellen zitten in een duurdere prijsklasse, maar de functionaliteit en het ontwerp spreekt veel mensen aan. Het nieuwste model is de iPhone 5S, maar voor je kind zou je eventueel voor een ouder model kunnen gaan.  

 

Abonnement of prepaid

Naast de toestelkeuze, moeten jullie ook de keuze maken voor een prepaid SIM-kaart, een SIM-only-abonnement of een abonnement inclusief toestel. Een prepaid SIM-kaart moet je elke keer handmatig opladen, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Met een SIM-only-abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Ten slotte kun je kiezen voor een abonnement waarbij je het toestel gratis of met korting krijgt.

Wifi vs. internet buitenshuis
Tegenwoordig kun je overal buitenshuis met je mobiel internetten. Je kunt er ook voor kiezen om hiervoor geen bundel te nemen in je abonnement, maar alleen thuis WiFi te gebruiken. Je zoon of dochter heeft dan niet overal internet, maar de abonnementskosten zijn wel lager. Dit is dus een belangrijke overweging om in gedachten te houden wanneer je een mobieltje uitzoekt voor je kind.

Regels en afspraken
Niet het leukste onderdeel, maar wel een van de belangrijkste. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobieletelefoongebruik? Mag hij ermee aan tafel? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat het de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Kijk ook eens op Mijn Kind Online om inspiratie op te doen en achtergrondinformatie te lezen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?
Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen. Wat zijn jouw tips? Hebben jouw kinderen al een mobieltje? Laat het hieronder achter in de reacties.

Reputatie 6

 • Community manager
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge