Welkom op het

KPN Blog

Recent online

Is de tijd van hoge appstore rekeningen voorbij?

Ouders kunnen weer met een gerust hart ademhalen als hun kroost achter de tablet of smartphone kruipt. Het risico dat kinderen bij het spelen van games per ongeluk geld uitgeven, is afgenomen door een nieuw beleid van het Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het word je altijd zo makkelijk gemaakt, de gratis versie van Angry Birds Transformers downloaden en je kunt aan de slag. Maar dan komt het addertje om de hoek kijken. Wil je namelijk extra levens, wapens of munten hebben dan kan je ‘in app aankopen’ doen die de rekening snel doet oplopen. Apple en Google hebben het afgelopen jaar onder druk van het ACM aanpassingen doorgevoerd in hun app-stores.

Marktonderzoek ACM
Om de problemen met hoge app rekeningen in kaart te brengen startte het consumentenloket Consuwijzer in 2013 een onderzoek. De uitkomsten van de Marktscan 2013 waren dat kinderen op jonge leeftijd erg behendig zijn in het omgaan met smartphones en tablets. Volgens woordvoerder Murco Mijnlieff van het ACM kan '90 procent van de 7-jarigen zelf apps vinden en starten'. Zijn er weinig barrières als het om ‘in app aankopen’ gaat. En hebben Kinderen ook geen idee wat de waarde van geld is 'mede door het vervagen van de grens tussen echt geld, in euro's, en virtueel geld'.

De aanpassingen
Apps die gratis te installeren zijn maar waarbij ‘in app aankopen’ kunnen worden gedaan staan niet meer aangekondigd als gratis apps om de kans op extra kosten tot een minimum te beperken. Ouders kunnen ook hun betaalinstellingen nu zo kiezen dat zij aankopen in apps geheel blokkeren of dat voor elke aankoop een wachtwoord nodig is.

Niet nagekomen
Het is nog steeds moeilijk om contact op te nemen met de appontwikkelaar, Apple of Google, om vragen te stellen over de app. Er moet een aanspreekpunt komen voor ouders met vragen over de app of als ze daar problemen mee ondervinden.

Campagne ACM
Met de campagne ‘Elke app heeft een prijs’ wil het ACM bewustwording creëren. Hier krijg je tips over hoe betalingsinstellingen kunnen worden aangepast, manieren hoe je het delen van gegevens bij apps kunt beperken en kunnen consumenten er terecht met klachten over oneerlijke praktijken in online games.


Tips
Om controle te houden over wat een app van je weet zijn er de volgende tips:
 1. Vergelijk apps met elkaar: ga niet voor de app welke op de eerste plaats staat in de ranglijst, maar kies er eentje welke minder toegang tot je gegevens vraagt.
 2. Neem de betaalde versie van de app: de betaalde versies vragen meestal minder toeging tot je gegevens en controleer altijd de voorwaarden.
 3. Controleer al je apps regelmatig: controleer regelmatig welke apps toegang hebben tot welke gegevens. Ook apps welke je niet meer gebruikt blijven gegevens verzamelen. Gebruik je apps niet tot zelden, verwijder ze dan van je tablet of smartphone.
 4. Verander de instellingen van je telefoon: soms kun je de instellingen aanpassen. Bijvoorbeeld dat je gegevens alleen tijdens gebruik of helemaal niet mogen worden uitgelezen.
 5. Klacht over een app? Meld het bij ConsuWijzer: is jou niet duidelijk waarom jouw gegevens nodig zijn of wat een appontwikkelaar met die gegevens doet? Meld het dan bij ConsuWijzer. Consumenten meldingen zijn belangrijke signalen voor ACM over waar het niet goed gaat in de markt.
 6. Hoe blokkeer je 'in-app'-aankopen?: De snelste manier om te voorkomen dat je kind ongewenste aankopen doet, is door beperkingen aan te zetten onder je huidige account. Op je iPhone kan je beperkingen aanzetten en bij Android kan je je tegen 'in-app'-aankopen beveiligen.
Heb je zelf nog tips of voorbeelden, laat het ons weten in de onderstaande comments?
Reputatie 4

 • Moderator
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge
 • Badge